Gugli a barátom, beírtam gluténmentes kenyér. Antalvalit adta ki elsőnek, úgyhogy gyorsan legörgettem. Limarára kattintottam, ez nem kritikai megjegyzés volt. Ja de... :)
Aztán átnéztem még jó pár receptet, de mivel egyiknek az összetevői között sem találtam olyat, ami pontosan lefedte volna az itthon rendelkezésre álló készletemet, gondoltam bepróbálkozok "hasracsapással" egy mindent bele kenyérbe.Hogy mi mindent tettem bele azt is el tudjátok olvasni lentebb, de nem ajánlom senkinek, hogy ez alapján kezdjen el gluténmentes kenyeret sütni. De először most inkább azt írom le mi minden jutott eszembe közben.
*Vajon a kendermag liszt tényleg tiszta... mert aztán nehogy emiatt legyen a minőségi változás az életünkben
*A netes receptek előszeretettel tesznek bele guar gumit, meg xanthán gumit. Na egyszer vettem én is xanthan gumit, származási hely Kína... csak arckrémbe akartam tenni, de eddig még abba se mertem, hogy készítik egyáltalán, mi van benne, na ennek még utána kell nézni. WC tisztító gélbe biztos jó lesz, csak abból meg szeretem a békásat, szóval xanthán gumi egyelőre parkolópályán van nálunk.
*Aztán kölesliszt egyenesen Ukrajnából.
*Kukoricaliszt, szerencsére magyar. Biztos a szívemhez kaptam volna, ha egy kukorica ágazatvezető lánya véletlenül mondjuk, román kukoricalisztet vesz.
Csicseriborsó liszt szintén magyar, a leírás szerint viszonylag semleges ízű. Hát szerintem karakteresen csicseriborsó íze van, sőt szaga is. Sajnos az egész kenyér csicseriborsószagú volt nyersen. Sütés után majd kommentelem ezt.
Készült még ma gomba-répa-csirkemell leves Dani segítségével és kacsazsírral. Levesből nem nehéz glutén és tejmenteset készíteni, ennek örülök, mert a leveseket szeretjük.
Na és akkor vissza az első kenyérpróbálozásra. Szépen kikevertem, szilikonformába tettem szépen felpuffadt és 45 perc alatt csodálatosan megsütöttem 180 fokon. Egészen addig optimista is voltam amíg a szeletelésre került a sor, mert akkor kiderült, hogy egy tökéletes kenyér kinézetű, de inkább homokra hasonlító valamit készítettem. Ízre jó lett, de nem lehet szeletelni, a felét nagyon ügyesen 2 perc alatt szétgyurmáztam, úgyhogy most van egy nagy adag gluténmentes zsemlemorzsám. Ez se semmi, de holnapra még nincs kenyér...
gluténmentes kenyérmozsa
100 g kölesliszt
100 g rizsliszt
200 g kukoricaliszt
40 g kendermagliszt
50 g csicseriborsóliszt
1 sütőpor
60 g kókuszzsír
kiskanál só
kiskanál cukor
1 tojássárgája
negyed friss élesztő
270 g langyos víz